BAKI KATSINIS – ARKITEKT

BAKI KATSINIS

TEKST: SISSEL ABEL
FOTO: SOFIE KATRINE JOHANSEN

Portræt af Baki Katsinis
Arkitekt

Baki har en lille bil, bor i en lille lejlighed, og vil ti gange hellere bygge småt end stort. Aki betyder lille på græsk, og hans navn Baki, er en forkortelse af hans fødenavn Kalarambaki.

”Da jeg var 5 år gammel, boede jeg hos mine bedsteforældre i Grækenland, og det var fantastisk, lidt oldschool, med strenge bedsteforældre. Der var en byggeplads ovre på den anden side af vejen, hvor der blev bygget en tankstation, som min onkel havde sat i gang. Så jeg oplevede hver dag, hvordan min bedstefar, som var byggeleder gik over og talte med håndværkerne. Og så så jeg det spændende byggeri vokse med tiden, og jeg kan huske at håndværkerne var både søde, men også irriteret på mig, fordi jeg skulle være med i det hele. Jeg skulle næsten ind og kravle i betonen. Ved siden af tankstationen, boede der så en familie, med en bedstemor, som hed Constantina, hun var meget, meget gammel, og havde kun én tand tilbage. Hun var sød, men jeg var skide bange for hende. Hun var gode venner med mine bedsteforældre, så nogle gange var vi ovre hos hende. Så en dag kom jeg til at sætte mig på en trappe, der var sat fast på en slags halvmur, og så knækkede der en sten ud af halvmuren, og hun blev stik tosset. Jeg blev så skide bange at jeg løb og sagde: ”jeg fixer det, jeg fixer det, jeg fixer det!” Jeg huskede hvordan de havde blandet cement på byggepladsen, så jeg gik over og blandede min egen cement, gik over med mørtel, satte stenen på plads og bang bang bang, færdig. Hun var så imponeret. Hun sagde: ”Du bliver arkitekt en dag. Du bliver den bedste arkitekt!”

Nu har 42-årige Baki sin egen tegnestue, Studiobaki, som er placeret på Flæsketorvet i Kødbyen. Baki blev uddannet i Tyskland, hvor han gik på kunstakademiet. Han tog et uddannelsessemester i Spanien, hvor han blev forelsket i en dansker, der introducerede ham for Danmark og dansk kultur.

Når Baki skal bygge noget nyt, går han på jagt efter specielle steder. Han tilbringer tit nætter på det valgte sted, før han begynder at bygge.

”VÆR PÅ STEDET, HVORDAN ER LYSET, LYDEN OSV. VÆR SIKKER PÅ AT DET DER SKAL BYGGES PASSER BEDST MULIGT TIL STEDET. SÅ OPSTÅR DER MANGE FLERE SPÆNDENDE TING”

Hvis det stod til Baki, så ville han allerhelst bygge det hele selv, designe alt selv og gå ned i mindste detalje.

Grunden til Baki er havnet som arkitekt, er grundet den meget tætte kontakt til kunderne. Det at skulle skabe et rum til folk, hvor de skal bo i mange, mange år, høre deres historie og idéer er en del af jobbet som Baki elsker. Så længe det er småt, intimt og Baki selv er med på sidelinjen hele vejen, så er han glad.

Andre ting som Baki laver er tagterrasser, ad-ons, restauranter og caféer. Han er glad for sit arbejde, og hvis han en dag ikke får flere opgaver, finder han bare noget andet at lave. Én ting er sikkert, og det er, at han aldrig kommer til at arbejde på en tegnestue igen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star