JONAS TRAMPEDACH – INDUSTRIEL DESIGNER

JONAS TRAMPEDACH

TEKST: HELENE VARMING
FOTO: SUNNIVA NEKSÅ

PERSONEN: Du kan finde Jonas Trampedach i flotte omgivelser, nærmere bestemt Atelier September i Gothersgade, København. Atelier September er hans mors gamle antikvitetsforretning, som han har været med til at genskabe som en cafe og tegnestue. Her finder han roen til at lave det han kan lide bedst, nemlig møbler. Jonas ankommer til Atelier September i sort blazer, hvid skjorte, mørke bukser og et par hvide sneaks. Gennemført, afslappet, smart – ligesom hans møbler.
Det er måske tilfældigheder som gjorde, at den industrielle designer er der hvor han er i dag, men han tager det bestemt ikke forgivet. Lange arbejdstider, frustration og afslag, skræmmer ikke Trampedach væk fra branchen. ”Det er et ekstremt nørdet og hårdt arbejde, men samtidig er det verdens bedste arbejde”, fortæller han.

”Jeg søgte ind på Danmarks designskole på linjen for scenografi, velvidende om at jeg ikke ville være scenograf hele mit liv. Jeg tænkte bare at det måske var en god ide at begynde på en uddannelse, efter mange års pause efter gymnasiet. Ved en tilfældighed kom jeg til at lave en opgave som egentlig var for linjen ”Rum og Møbel”, og kunne med det samme mærke at det tiltalte mig på en helt anden måde end scenografi.”

 

Her blev han introduceret for en arbejdsmetode som var meget kreativ og inspirerende. ”Vi skulle lave ugens møbel som gik ud på at vi havde en uge til at lave et møbel, og det skulle fremvises hver fredag. Typisk begyndte jeg om søndagen, knoklede mig igennem ugen, drak øl fredag og så sov jeg ellers helt til jeg begyndte på et nyt møbel. En rigtig god øvelse for at lære hvordan den kreative proces starter og slutter”.

Efter bacheloren på Danmarks Designskole følte Jonas et ekstremt overskud til at begynde at designe møbler, og havde en enorm gnist og inspiration til at gå i gang. Derfor bestemte han sig, sammen med en kammerat, at gå i gang med at designe møbler. Den overvældende gejst de hidtil havde følt, forsvandt med et da de to unge designere fandt ud af hvor hård en branche, møbelbranchen er.
”Det er en utrolig svær branche at komme ind i, og det er en meget lille og lukket verden. Blandt andet siger man i Italien, at man skal være 40 år før man bliver godkendt som møbeldesigner,” fortæller Jonas.

Selvom skuffelsen var stor, ødelagde det bestemt ikke Jonas glæde for at lave møbler. Han tog tilbage til Danmarks designskole for en master, men grundet forskellige årsager, fuldførte han aldrig hans afsluttende projekt. Han tog til London i stedet, nærmere bestemt Royal College of Art. Og her fik han afsluttet sin master. ”Det er den bedste beslutning jeg nogensinde har taget. Da jeg kom til London kendte ingen mit tidligere arbejde og dermed var der ikke noget at sammenligne med. Jeg kunne begynde fra bunden af igen”, fortæller Jonas og kigger rundt på de mange møbler der står i møderummet, nede i Atelier Septembers kælder. Blandt andet står der forskellige stole, hver stol har sin egen fortælling og historie.

INSPIRATION: På spørgsmålet om hvor Jonas samler hans inspiration fra nævner han hurtigt den årlige møbelmesse i Milano, med et smil på læben.
Det er som Roskilde festival – bare med møbler. Det er virkelig gak-gak”. Jonas stopper, og griner før han fortsætter med en mere seriøs tone. ”Her samles 400.000 designere, producenter og specielt interesserede for at kigge på møbler. Om dagen tager man på udstillinger, og om aftenen samles alle på Bar Basso. Her har man muligheden til at møde en masse mennesker og samtidig udvikle sit netværk”.

Ellers kan Jonas også nævne tøj, sko og mennesker som sin største inspirationskilde.
”Det hele skal hænge sammen, man skal ville røre ved det, farver og syninger skal fungere sammen. Ligesom som et møbel skal fungere i en hverdag, skal tøj og sko også det. Folks energi inspirerer mig. Som når jeg sidder sammen med nogle designere og de bare har en rigtig god energi, og sætter deres ideer ud i verden. Det inspirerer mig, at der er nogle der lige kan give mig et spark i røven”, fortæller han før han tager en slurk kaffe, som i øvrigt er serveret direkte fra Atelier Septembers kaffemaskine.

jonas trampedach.1

 

RÅD FRA JONAS: Jonas Trampedach kan opsummeres som et menneske med et enorm ”gå på mod” og en vilje der siger spar to. Hans succes kommer fra hans kreative sind, men også fra hans enorme viden om materialer og møbler generelt. Hans mange dage i hans mors antikvitetsforretning har gjort sit, men han nævner også selv hans uddannelse, som en af grundene til at han ved hvordan det gode møbel skal se ud. ”Der er mange der siger at det bedste man kan investere i er fast ejendom, men det siger jeg mig helt uenig i. Det bedste man kan investere i er uddannelse. Jeg fortryder at jeg startede på en uddannelse så sent, men det er heller aldrig for sent. Jeg er for eksempel lige startet på italiensk”. Man skal ifølge Jonas heller ikke være bange for at vælge forkert. Det kan der kun komme noget godt ud af,
”Lad hver med at vær bange for at starte på en forkert uddannelse. Måske finder du ud af at det ikke var noget for dig, men måske at der var noget andet der var mere interessant. Man kan kun blive klogere på det”, afslutter han.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star