SIMON HOLK WITZANSKY – SCENOGRAF

SIMON HOLK WITZANSKY

TEKST: NANNA SVINGHOLM LADEFOGED
FOTO: INGVILD DAHLGREN

 

Scenograf og dj – Født 1976 på Østerbro og uddannet fra Statens Teaterskole 2006.

tumblr_inline_mw7fe2tQ2W1sprytb

Vi starter med at træde ind i en rigtig flot lejlighed, som emmer af charme og kreativ udfoldelse – hvilket giver sig selv, når man kigger på Simon Holk Witzansky. Her står han og ser så smart og charmerende ud i hans skovmands skjorte og seler. Det ses hurtigt, at vi har at gøre med en mand, der elsker at bruge og kreere det visuelle. Hvilket også gør sig gældende for hans karriere som scenograf.

Det har dog aldrig stået helt klart for Simon, at det lige præcis var scenograf han skulle være. Han var, ligesom flertallet af unge på ungdomsuddannelser, usikker omkring hvad han ville være. Han havde en vision om, at blive installations kunstner. Han troede i langtid, at han skulle på kunstakademiet, men fik afslag flere gange. Det skal siges, at Simon også er dj. Hans breaking point var nemlig, da han spillede som dj i et kunstnerisk arrangement, nede i kælderen på Vega. Her var der kunst opstillinger, fra opbyggede svedhytter til designede skove, med en masse galskab på toppen. Opstillinger som egentlig i bund og grund var scenografi. Her opdagede han, at han måske skulle en ny vej.

tumblr_inline_mw7fgmYjxv1sprytb

Q&A:

Vil du fortælle om din vej frem til scenograf?

Fra jeg var ca. 18 år begyndte jeg at arbejde med kunst i forskellige former. Fra kunst events til rum installationer. Jeg troede jeg skulle studere på kunst akademiet men fik afslag på afslag og det var først da jeg kom i lærer hos scenograf Mia Stensgård, at det gik op for mig, at det var der, jeg skulle være. Jeg søgte ind på Statens scenekunst skole, og kom ind på første forsøg.

Hvordan var dit forhold til teaterskolen?

Det må vist være det, man kalder et had/kærligheds forhold… Det var jo fantastisk, at få lov at få fingrene i maskinen, men skolen var samtidig også et sted hvor ens svage sider bliver belyst. Og til tider i en sådan grad, at det kan være svært at se de gode pludselig. Men det er også på den måde, at man opnår selverkendelse, og på den måde styrke i ens arbejde såvel som i en selv.

Hvad står en scenograf for?

En scenograf har med alt visuelt at gøre. Designet af scenen og kostumer. Og i tæt samarbejde med lys, lyd og resten af produktionen. Det tætteste samarbejde er selvfølgelig med Instruktøren. Det samarbejde er essentielt for forestillingen skal fungerer. Det er også det længste, og starter nogen gange op til et helt år før produktionen går igang.

Hvordan har du fået jobs, og hvordan bliver man ved med at få job?  

Det handler jo i bund og grund om networking og synlighed. Og selvfølgelig at der er nogen derude der syntes det du laver er spændende:-)

Stor tak til Simon, for at han har lukket os indenfor!

tumblr_inline_mw7fjcpVku1sprytbtumblr_inline_mw7fno2cAg1sprytb

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star