ERIK – BOSS PÅ VEJ

ERIK “ZIGGY SILVER”

TEKST: CAROLINE ALBÆK
FOTO: AMANDA RÄNZLÖW

Erik er tidligere elev på Borups Højskole, og er denne udgave af “Boss på vej”. Han udgør den ene halvdel af et bogforlag. Et kreativt, skævt forlag, hvor deres store kærlighed til lyrik ikke er til at tage fejl af. Det bærende element er deres tekster, og de formår, i kobling med bøgernes særlige grafik og visuelle udtryk samt syrede videoklip og sjove bog events, at skille sig ud og skabe deres eget unikke univers. Drengene bag forlaget Erik og Rasmus, som for tre år siden ikke kendte hinanden, mødtes på et lokum i zoologisk have, og fik helt tilfældigt delt deres fælles frustration over de afslag, de begge havde fået fra de etablerede bogforlag. Efter en lang snak og en del øl, blev de enige om at springe ud som selvstændige, og de startede forlaget.

På adressen bliver vi mødt af en fyr med overskæg, tophue og smøg i munden. Det er Erik. Adressen er Baggaardsbaronernes base, og Erik inviterer os ned i kælderen, som udover at fungere som forlagets kontor, også er et kreativt rum med kunst på væggene, en lille selvbygget scene, retrosofaer, et par reoler med deres egne bøger, en håndfuld udstoppede dyr og en radio, der sørger for lækre baggrundstoner.

Erik fortæller om tiden, fra mødet mellem ham og Rasmus i zoo og til forlagets virke i dag. Det har ikke været let at stable et forlag på benene uden nogen som helst erfaring som selvstændig. For at kunne trykke og udgive de første to bøger måtte de knokle med flere forskellige jobs på samme tid, en del skod jobs, som Erik siger. Et af dem var fx at istandsætte et loft på en lade i 50 graders varme hen over en hel sommer. Men på trods af deres hårde slid rakte pengene ikke til at finansiere trykningen af bøgerne. Drengene måtte tænke ud over landegrænser og endte med at indgå en aftale med et trykkeri i Polen. Med drengenes kreative tilgang til tingene fik de en aftale i hus med en jysk svinetransport, som sagde ja til at fragte bøgerne med fra Polen til Danmark ganske gratis. For at skabe opmærksomhed omkring deres bøger printede de 3.000 A3 papirer med uddrag fra bøgerne og hængte dem op på hvert eneste toilet på Roskilde Festivalen. Derudover fandt de på ”den rullende mormorstue”, som de rullede rundt i de københavnske gader, imens de inviterede folk indenfor i mormors lænestol til en kop kaffe og et kig ind deres verden af bøger. At mormorstuen efterfølgende blev brændt af med 50 liter benzin på en mark udenfor Næstved og blev til en lille film efterfølgende, er ikke udsædvanligt. De kan godt lide at være ”de slemme drenge i klassen” og vil rigtig gerne gøre tingene på deres helt egen måde. De skriver under synonym, da de ikke mener, det er essentielt, hvem der har skrevet teksten. Det er derimod teksten i sin rene form, som læseren skal forholde sig til. På noget udsædvanlig vis er ingen af deres bøger prissatte på forhånd. På deres hjemmeside kan man helt frit vælge hvor meget eller hvor lidt, man vil betale for bøgerne.

Besøger man dem på diverse sociale medier, eller er man så heldig at møde dem til nogle af deres kreative events, så vil man opleve stor engagement og et særligt talent i kunsten at gøre ord til poesi. Man vil samtidig få et indblik i et helt unikt univers, som er melankolsk og humoristisk på en og samme tid.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star