LE GAMMELTOFT – RADIO EJER OG IVÆRKSETTER

LE GAMMELTOFT

TEKST: EMMA VICTORIA HEGNAR
FOTO: BO KIRKEBY

RADIO EJER OG IVÆKSETTER

 

IMG_2268Som en kvinne med ben i nesa har det aldri vært et problem for Le Gammeltoft (37), og gå etter det hun ville i livet. Selvom økonomien ikke alltid har vært tilstrekkelig, sitter hun i dag med både en egen radiostasjon og en rekke iverksettinger.


 

En morgen i November, drar redaksjonen ut for å besøke den danske DJ og radioverten Le Gammeltoft i hennes produksjonslokaler på Amager, eller dritt-øyen som Le slev kaller den med en humoristisk undertone.

Vi kommer inn i lokalene til Heartbeat og Copenhagen Records som både er en radioredaksjon og et plateselskap som hun, i samarbeid med tidligere kollega fra P3 på DR Kjeld Tolstrup startet opp. Inne i lokalet er det lyse morderne møbler og enn svak og behagelig elektronisk musikk i bakgrunnen.

Jeg syntes det er givende og kult å kunne hjelpe uoppdagede elektronika musikkere og Djer til å komme seg mer opp og frem,” forteller Gammeltoft, hvor det for henne handler om å fremme den yngre generasjonen med talenter.

Redaksjonen min på her på Heartbeat består av åtte studerende som jobber frivillig hos meg, og de er pisse gode,” forteller hun oss stolt og gir en heads up til sin kollega, Kristina, som sitter å jobber i lokalene.

Batchelor i Engelsk og Biljournalist

For selv, har Le også en utdannelse i Engelsk litteratur fra Københavns universitet. Som sin første praktikk-jobb startet hun å jobbe på et rådgivnings ingeniørfirma i kommunikasjonsavdelingen.

Jeg kan huske en dag da en av de gamle ansatte på  kommunikasjonsavdelingen kom bort til meg og sa at jeg kom til å dø av kjedsomhet hvis jeg bel ved å jobbe der. Jeg hadde alt for mye krutt i rævva. Hun spurte meg hva drømmejobben min var, og jeg svarte at det måtte bli å være journalist for bilmagasinet,” smiler Le små-lurt.

Hun har alltid hatt en interesse for biler, så jobben hadde passet henne perfekt. Ikke lenge etter satt hun nettopp i redaksjonen til Bilmagasinet, og det var også der i en alder av 23 hun ble opplært til å skrive som en ekte journalist, og gå vekk fra det akademiske språket hun var vandt med fra Universitetet.

Etter litt tid på Bilmagasinet, gikk hun over til å jobbe for damemagasinet Women. Her ble hun ofte satt på saker, hvor hun skulle gå ut å teste ting og skive om hvordan det var. En form for Gonzo journalistikk. Dette ble hun også halvkjent for innenfor Womens målgruppe.

Jeg skulle en gang gå inn på audition med det talentshowet som kom før X-factor, popstar. her skulle jeg da skrive om den nervepirrende følelsen av å stille seg opp forran 200 mennesker og synge. og det gikk jo til helvete, når jeg uansett synger helt for jævlig,” småler hun.

Prosedyren var ganske klar. Le jobbet hardt og fort med artiklene sine. Dette skulle vise seg å være et problem for redaktøren hennes da de skulle omsette bladet etter deadline var satt, og Le allerede hadde levert inn sine artikler. Så etter å ha vært på Women i nesten et år, kom hun opp i en stor diskusjon med sjefen, og endte derfor med å bli sagt opp.

Heretter ble hun ansatt som tv-vert på den da nye tv- kanalen Voice TV. Og det ble fort klart for redaksjonen at hun hadde bra forstand på musikk.

Før jeg skulle inetrvjue forskjellige artister, gjorde jeg alltid masse reaseartch. Artister kom også etterhvert kun på Voice for å bli intervjuet av meg.” Le forteller videre at det var her hun fant ut av hun hadde en person for musikk som et yrke.

Miksebord og DR

Samtidig med å jobbe på Voice TV og senere også plateselskapet Universal Music kjøpte Le seg et miksebord som hun hadde stående hjemme i stuen.

Det ble ikke brukt så mye i starten skal jeg innrømme. Det var liksom bare en kasse som stod der, som jeg ikke ante hvordan skulle brukes. Men da jeg kom på Universal hadde jeg ikke så mye å gjøre. Min jobb var å skaffe intervjuer med de store sangerne som Rihanna og Pussycat Dolls, men det skjedde sjeldent da de ofte ikke kunne eller ville stille opp. Så da fikk jeg mere tid til å sette av på det gamle miksebordet som stod der hjemme.”

Det ble ofte nachspill hjemme hos Le etter turer på byen. DJ-ene som hadde spilt på klubbene, ble med videre og kunne dra med festen videre på miksebordet hjemme hos Le. Etterhvert begynte også DJ-jobbene å komme til henne selv.

Jobben på Universal Music, ble for kjedelig og hun endte med å si opp jobben hun hadde der. I tre måneder gikk Le derfror arbeidsløs, med kun å skrive som freelancer forskjellig steder,for å sørge for at pengene kom inn. En dag ringte de plutselig fra DRs P3 hvor hun først ble ansatt som freelancer på kveldstimene mellom 18 og 21.

Jeg syntes egentlig det var ganske trist arbeidsmiljø på DR. Jeg satt liksom bare inne i denne lille boksen å omtalte meg om musikk, og hadde det egentlig ikke så fedt. De begynte også å kommentere på at jeg snakket for kunskapsrikt rundt musikk, og at jeg skulle tone det hele ned. Dette er noe jeg hater DR for i dag. Jeg mener det er alt for lite person og viten i mediene i dag. Og uansett hva, skal man aldri tone ned på sine kunnskaper.”

IMG_2208

 

Samtidig på dette tidspunktet hadde Le blitt gravid og var tre måneder på vei, da DR spurte om hun ville underskrive en reel kontrakt. Dette gjorde hun, og fikk da også fast inntekt i barselperioden. Da hun fortsatt var på P3 og jobbet for DR, ble hun satt på programmet til Kjeld Tolstrup, Unga Bunga hvor hun kunne boltre seg i kunskap om elektronisk musikk. De to begynte også å jobbe sammen på utallige DJ oppdrag.

Da programmet ble lagt ned for bare noen få år siden, Gikk de to sammen og dannet Copenhagen Records. Le gikk da også alene og dannet Heartbeat. Dette brukte hun som en platform for hennes lyttere til å følge henne videre hvor hun her lagde flow radio.Heartbeat er i dag en online kulturside som også dekker andre ting enn bare musikk. Det er en plattform for samfunnsdiskusjon og kunst i form av redaksjonelt stoff, radio, TV og foto. Det ligger i Le Gammeltofts hjerte og nettopp kunne ytre det hun ønsker av person. Dette har hun muliheten til sammen med sin lille redaksjon i dag.

 

Faktaboks:

– Hun har en tatovering av logoen sin fra Heartbeat.

– Da hun var liten og vokste opp i Lyngby, skrev hun alltid ned nummerskiltene på bilder som kjørte forbi.

– Le elsker biler

– Le sitt første DJ navn var «DJ Le Mans» som også er et bilres som blir holdt på Circuit de la Sarthe i nærheten av Le Mans i Frankrike.

 

IMG_2231

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star