MADS VEGAS – LYSDESIGNER

MADS VEGAS

IMG_8617

TEKST: TARAN FENN // FOTO: EIVIND HAMRAN

Vi tar metro til Sundby på Amager, her skal vi på besøk Mads Vegas. Mads er lysdesigner, produsent og en hel del mer. Vi kommer inn i en hyggelig hage med en arabisk sittegruppe og japanske lykter hengende i trærne. I det ene hjørnet av hagen viser Mads stolt frem en sauna som han selv har bygget. Huset har store vinduer ut mot hagen. Vi blir plassert rundt i stuen som er innredet med mørke tremøbler og enda en arabiskinspirert sittegruppe.

IMG_8642

Mads vokste opp i den lille kulturbyen Holstebro på 80-tallet. I ungdomstiden spilte han i band, drev med teater og skrev tekster som ofte kom på trykk i lokalavisen. I 1994 ble han tildelt prisen for årets Holstebroer for sitt engasjement i byen. Da var han bare 18 år gammel. Mads dro så til Testrup høyskole der han fortsatte med teater. Her ble han fascinert i den intense prosessen som foregår opp mot en premier. På høyskolen fikk han tilnavnet Mads Vegas som han har beholdt som sitt kunstnernavn.

Da han senere flyttet til København fikk han jobb som lysmesterens assistent på teateret Mungo park. Slik gikk det til at Mads etter hvert ble lysdesigner. Mads utdannet seg ved Teknisk Skoles kreative linje og hadde senere lønnet praksis på Mungo Park. Han jobbet der i 8 år. Men Mads liker også selv å stå på scenen. Han har blant annet vært med i en Tyrol-klubb og arrangert en Tyrol-festival. For å illustrere for oss hva dette går på, jodler Mads en sang for oss. Man kan tydelig se at han er vandt til å underholde. Mads har også et band som pleier å spille på Distortion-festivalen.

I dag er Mads fast ansatt på Husets Teater. Her har han fått fritt spillerom til å gjøre andre prosjekter ved siden av, dette er en frihet han setter stor pris på. Det gir ham mulighet til å reise, og lage andre lysprosjekter. ”Skinker og klinker og lamper der blinker” er navnet på Mads’ eget produksjonsselskap. I ti år har han laget lysinstallasjoner til kanalen ved Danmarks Radio hver vinter. Mads’ lysinstallasjoner er også å se på publikumsområdet på bandt annet Roskildefestivalen. Mads har også en lidenskap for mat. I taket over oss henger det to skinker til lagring. Mads sier med et smil at han kanskje skal åpne en liten skinkerestaurant i fremtiden.

Til slutt spør vi om Mads har noen råd til de unge? ”Life happens og lige plutselig er der ikke noget tid” sier Mads. Det er viktig å gripe de sjansene man får. Vil du inn i kultur og teaterbransjen må du være villig til å jobbe gratis. Til slutt legger han til at vi må ta det rolig og få nok søvn.

IMG_8764IMG_8659IMG_8468

Mads Vegas Hjemmeside: www.madsvegas.dk


Foto: www.eivindhamran.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star