Christina Thiemer – Autodidakt Bog Boss

collage 2

JOURNALIST: KAMILLE JAHNCKE // FOTO: HEDDA RYSSTAD // VIDEO: LAURA KÄEHNE

Vi ankommer til Politikens Boghal, hvor vi modtages med åbne arme og varm Riccos kaffe af Christina Thiemer. Hun står i spidsen for Boghallen, og bryder alle fordomme, man kunne have, om en tør, indadvendt bogorm, for Christina er præcis det modsatte: udadvendt, fantastisk højlydt og bestemt ikke bange for at fortælle åbent og ærligt om hendes utraditionelle vej og virke i bøgernes verden.

Christina er forelsket i ord, læser bøger simultant og er, som forfatter Maria Gerhardt har udtrykt det, en af de få der har læst sig en socialklasse op. Christina er en passioneret powerkvinde, der møder dig på gulvet, i øjenhøjde, til en snak om bøger.

Christina er et komplekst menneske, hun beskriver sig selv som havende en tålmodighed som en tre-årig, men har samtidigt præsteret at læse Marcel Prousts kæmpe værk ”På sporet af den tabte tid” på bare tre måneder. Her anbefaler hun i øvrigt kommende læsere af værket, at starte fra bind fire, da de første tre bind er overflødige. Bum.

Boghallen er et mødested, en café, et samlings- og interesserum for litteraturglade sjæle – i en tid hvor nogle vil mene, at den fysiske bog er på retræte, er dette velbesøgte rum ikke en selvfølge, og det er blandt andet Christinas hårde flid og fortjeneste. Et koncept der har opnået stor popularitet er det populære event Silent Reading Party, der finder sted på fredage med udvidede åbningstider, og hvor læsning af litterære klassikere møder hårde drinks i absolut stilhed.

Christina Thiemer_HR_001

Hvordan er du endt i Politikkens Boghal?

Jeg er vokset op i Aarhus og kommer fra et hjem med meget få bøger på bogreolen. Ud over min fars krigsfortællinger fra Afrika, var der ikke meget at finde på hylderne. På trods af det opstod min interesse for bøger tidligt hvilket resulterede i, at jeg nærmest kendte bibliotekarerne på mit lokale bibliotek bedre end mine forældre. Ved først kommende lejlighed flyttede jeg fra Aarhus til København, hvor planen var, at læse til tandlæge om dagen og mænge mig på litterære steder om natten.  Til min store overraskelse fandtes disse steder ikke i København på daværende tidspunkt. På den måde opstod min idé til Thiemers Magasin og planen om at blive tandlæge droppet. Jeg fik at vide, at man ikke kunne åbne en boghandel uden en uddannelse som boghandler bag sig og i hvert fald ikke uden flere eksemplarer af Guinness Rekordbog på hylderne. Min mavefornemmelse fortalte mig, at jeg skulle kaste folks råd langt væk, hvilket jeg også gjorde, og jeg åbnede Thiemers Magasin i 2002 – uden at være uddannet boghandler, men dog med tre eksemplarer af Guinness Rekordbog  sat på hylderne. Thiemers Magasin blev en stor succes, og den dag jeg solgte forretningen i 2013, stod de tre eksemplarer af Guinness Rekordbog 2000 stadig på hylderne. Det var rigtig gode lærerpenge, som beviste at det er vigtigst at lytte til sin egen gutfeeling, når man springer ud i store projekter.

Hvordan ser din hverdag i Politikkens Boghal ud?

Mit arbejde i Politikkens Boghal, består af selektion af nye bøger, forfatterpleje,  eventudvikling og ledelse af personalegruppen –  vi er en fucking familie  –  ligesom i en skakklub handler det ikke om hvem vi er, hvor vi kommer fra eller hvor gamle vi er, men om vores fælles store interesse for litteraturen. Udover det sætter  jeg en stor ære i, meget ærligt og ofte uopfordret, at finde den rette læsning til kunderne.

Man kan ikke regne med at andre forstår ens visioner, derfor må man selv tage initiativ og satse. Ultimativt er det bedre at tjene en femmer og være glad, end at arbejde med noget der ikke interesserer dig til en høj løn. Det er også den måde, jeg selv arbejder på, når det kommer til eventudvikling: Jeg satser og lytter til min gutfeeling . I februar og marts hvert år afholdes litteraturfestivalen KBH Læser, hvor alle kan deltage, som Politikkens Boghal også er medvirkende i. I 2017 var temaet kroppen. I stedet for at gå den traditionelle vej og lade det handle om den traditionelle krop, valgte jeg, at vi skulle fokusere på den manglende krop med blindhed og kropsamputation. Det handler om, at overraske folk og ramme dem lige dér i brystet.

_MG_8270 2

Boss til future boss hvad er dit råd til os?

Jeg tror ikke på at talent findes. ”Talent” handler om at finde sin lyst og øve sig i det. Rigtig meget. Rigtig, rigtig meget. Så husk på at iver og flid betaler sig på den lange bane og vil gøre dig god til det du brænder for.

Som den litteraturfanatiker Christina er, havde hun selvfølgelig også et råd til hvad vi bør læse. Bogen ”Homo Deus” af Yuval Noah Harari, er opfølgeren til bestselleren ”Homosapiens”, og er helt fantastisk. Men endnu vigtigere er, at se interviewet med Harari. Dette interview vil ændre vores syn på livet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star