HANNIBAL LANG – COLORIST

IMG_8150En grå dag i midten av mars besøker vi det anerkjente filmselskapet Bacon Production ute på Fredriksberg. Der møter vi Hannibal Lang som er ekspert på color grading og visual effects. Han henter oss utenfor, og gir alle et solid håndtrykk, før han viser oss veien inn i et stort kjellerlokale med rustikk atmosfære og dempet belysning. Langs den ene veggen får jeg øye på statuetter fra ulike filmfestivaler. Vi kommer inn i et mindre rom, hvor det er fortsatt god plass til alle, og det er satt frem kaffe, te og noe godt å bite i til oss.

Før vi går ordentlig i gang er det én ting Hannibal må oppklare for oss; hva er egentlig en colorist?

Kort forklart jobber en colorist med å balansere og «rydde opp i bildet». Det kan man gjøre ved å justere kontrast, farge, lys og skygge, samt fjerne fokus fra forstyrrende elementer.

IMG_8148

Hannibal, vår unge boss som kun er 32 år gammel, virker dedikert til arbeidet sitt. Han utstråler en profesjonalisme, men er samtidig veldig ydmyk rundt det han gjør. Mens han forteller dukker det opp masse nye ord og begreper for oss, som han heldigvis tar seg tid til å forklare.

Filminteressen skal visst ha vært tilstede hos Hannibal fra han var liten. MTV blir nevnt, og Hannibal spør oss om det er noe vi kjenner til. Vi nikker, fordi selv om MTVs popularitet sank gradvis med årene, er nok vi som er født i siste halvdel av nittitallet de yngste som rakk å danne kjennskap til “gamle MTV”.

Etter videregående flyttet han fra Fyn til København, og jobbet litt i cafe før han kastet seg ut i drømmen om å jobbe med film. Han starten på linjen film og TV-produksjon ved Teknisk skole i Tårnby (Det som i dag er en del av NEXT). Etter de to årene på skolen fikk han praksisplass i reklamebyrået Advance.

Advance samarbeider med flere virkelig store klienter, for eksempel danmarks nasjonalskatt; Lego. Her fikk Hannibal prøve seg frem som fotograf, lydtekniker, klipper osv. Det var spennende å endelig få et innblikk i hvordan bransjen fungerer, men i likhet med en del andre jobber sier han at “Det var jo en kjedelig jobb til tider”. Han ser på erfaringen fra praksistiden som særdeles viktig for hans karriere videre.

“Min kjæreste for eksempel, hun har gått 5 år på universitet, så kommer hun ut, å skal hun jobbe også ble hun bare forvirret. Hun har aldri egentlig vært noe særlig i kontakt med en virksomhet, og det synes jeg har vært helt avgjørende for min vei”

Etter Advance fikk Hannibal jobbe hos Cameo, et selskap som jobber med postproduksjon. Her ble “tatt under vingen” av Lasse Marcussen som har tittelen “senior colorist” i Cameo. Det blir snakket varmt om Marcussen, det virker som han har vært en slags mentor for Hannibal, og det var sammen med Marcussen at Hannibal fant seg til rette i colorist-faget.

Den dag i dag er Hannibal fast ansatt som colorist hos Bacon Production, hvor redigerer alt innen film, både fiksjon, dokumentar, reklame og musikkvideo. Ved siden av jobben er han opptatt av sin kjæreste og den lille datteren deres. Vi i MOB var så heldige at vi fikk se med egne øyne hvordan Hannibal jobber. Vi forflytter oss fra lokalet i kjelleren, oppe på kontoret hans. Et lite rom for seg selv, som kan minne litt om en slags hule. Det er behagelig belysning og på pulten hans står det flere skjermer og foran han et inferno av knapper og spaker i forskjellige farger. “Vet du hva alle knappene er til?” er det noen som spør. “Jeg bruker stort sett alle knappene ja”, svarer han med et smil. Utstyret og programvaren skal visstnok ha en samlet verdi av flere millioner kroner. Hannibal tar plass ved sin faste arbeidsstol, i mens resten finner seg til rette der det er plass, enten slik at man ser på skjermene på bordet , eller i en sofa rettet mot en stor TV som er koblet opp til PCen. Vi får vite at der pleier kundene hans å sitte når han viser frem arbeidet sitt. Deretter får vi se tidligere produksjoner han har vært med på å lage, både før og etter redigering. Det overrasker nok flere hvor mye redigeringen faktisk har å si for det helhetlige uttrykket til filmen, og hvor flatt og stemningsløst det hele ser ut før Hannibal har feid over det. På en måte kan man vel si han får film til å rent faktisk se ut som film.

IMG_8151

Igjen kommer denne profesjonaliteten fram. Han leter opp noe gammelt materiale og fjerner det han har redigert, for også starte forfra. Alt går som en lek, det trykkes på knapper og dreies på hjul i en voldsom fart. Han viser oss hvordan bildene kan bli mer spennende, og legger til at det er ikke så uvanlig at kundene hans ikke deler samme synspunkt. “De vil ha ofte ha dem veldig lyse, jeg synes det er mer spennende når man ikke alltid kan se alt som foregår”. Vi får også se noen reklamer Hannibal har gradert, det er for noen store internasjonale virksomheter, for eksempel Ikea, Nike, Magnum og Aldi. Jeg tror det var først da det virkelig gikk opp for meg hvor langt opp i bransjen han faktisk er kommet.

Råd fra BOSS to FUTURE BOSS:

“Ta alle muligheter du kan få. Arbeid med mye forskjellig, for å arbeide med det samme hele tiden/over lang tid kan gjøre at man blir blind omkring sitt eget arbeid og mister kreativiteten. Forandring fryder.”

Her kan du se hvilke andre produksjoner Hannibal har vært med til:

http://www.imdb.com/name/nm5718507/?ref_=rvi_nm

Tekst av: Malin Hannesdatter Sunde og Malin Sæther Andresen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star