ADA BLIGAARD SØBY – DOKUMENTARIST

En kort sykkeltur fra Johan Borups Højskole finner vi leiligheten til Ada Bligaard Søby. Hun bor i en rustisk leilighet på Islands Brygge. Med en gang man passerer dørstokken inn til leiligheten hennes merker man med en gang at dette er en person med mye livserfaring. Imens Ada lager kaffe til gruppen, går vi rundt å studerer de mange forskjellige personene og kunstverkene som pryder veggene hennes.  Hjemmet hennes bærer preg av en rotete  tilværelse, men hvor alt likevel har sin plass og passer godt sammen. Hun setter seg godt til rette i en stol, og starter å fortelle oss om sitt omfattende, innholdsrike og uforutsigbare liv.

Hvordan har Ada blitt den hun er i dag?

Ada vokste opp på Frederiksborh slott, i en konservativ familie,  i et ellers liberalt 70-tall. Hun vokste opp i en familie og et samfunn som forventet at hun tok den konvensjonelle veien, men det var ikke dette Ada ønsket selv. Ada fant tidlig ut at hun ville jobbe med film og flyttet til New York etter hun var ferdig med sin HF. Her møtte hun den 10 år eldre franskmannen, som skulle bli hennes kjæreste, inspirasjonskilde, og i dag har de sammen produsert en fotobok.  Når Ada forteller sin historie blir vi dratt inn i en fortelling som blir preget av impulsivitet og viljestyrke. Ada er en kvinne som alltid har vært på farten. Imens hun tok filmundervisning i New York, hadde hun både en jobb om natten og en om dagen, for å få økonomien til å gå rundt. Denne mentaliteten har preget livet hennes, og i dag har Ada fortsatt hodet sitt i flere prosjekter av gangen.

Ada tar ikke nei for et nei, selv om hun gang på gang ble avist av filmskolen, satte ikke dette noe stopper for hennes motivasjon eller ønske om å produsere filmer. Derimot sier hun at ”motgang har hjulpet meg dit jeg er i dag.” Ada er en kvinne som kaster seg ut i nye oppgaver med åpent sinn og uten frykt for å feile. Hun presiserer flere ganger hvor viktig det er å gjøre ting for seg selv og ikke for andre.  Denne holdningen til livet er hva som har gjort Ada til den anerkjente dokumentaristen hun er i dag. Selv om hun har møtt mye motgang i sitt liv, og hennes familie forventet at hun skulle få seg en stabil utdannelse, foresatte Ada likevel å jage drømmen om å lage film.

20180815-P1210153

Ada har en livlig måte at fortelle sin historie på, og får oss alle revet med i sitt kreative sinn, hvor hun inspirere oss til å tro at det som nærmest virker umulig er mulig, og at vi ikke må være redde for å feile.

Ada har gjort alt annet enn å følge den tradisjonelle veien, og selv om hun gang på gang har fått drømmene sine punktert, og til tider har været deprimert, får man følelsen av at alle de nederlagene hun har opplevd har formet henne til den hun er i dag.

Man trenger ikke bekreftelse fra verden, men fra seg selv”.

Ada i dag 

Per dags dato jobber Ada som produsent av reklamefilmer i det prisbelønnede firmaet, Bacon.  Ada er den første kvinnelige instruktøren firmaet har hatt, og anerkjenner selv at det er annerledes for kvinner og menn i denne bransjen. Ada kan på mange måter bli ansett som et forbilde for kvinner, fordi hun har gått i mot de forutbestemte kvinnelige verdiene. Hun har igjennom sitt liv vært drevet av lyst og hun har ikke vært redd for at være ”for mye”.  Ada er et bevis på, at man ikke behøver å beholde seg innenfor fire rammer og bli låst fast til et spesifikt yrke .

Dokumentarist, fotograf og designer er bare få av de tingene som Ada har engasjert seg med. Som Ada selv sier ”ikke noe tid er bortkastet tid,
man lærer noe hele tiden, så lenge man er tilstede i sitt eget liv
”.

20180815-P1210146

Råd fra BOSS til FUTURE BOSS

“Sørg for du ikke er den klogeste i rummet.”

Foto af Jakob Skjerning Linneberg & tekst af  Id Skrivarhaug

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star