AYŞE DUDU TEPE – RADIOVÆRT & SKRIBENT

“Grunnen til at jeg lager fete ting er fordi jeg er en fet person”

En regnfull morgen tar My Own Boss holdet til Radio24syv for å møte Ayşe Dudu Tepe. Hun jobber som radiovert, skribent og er til alles overraskelse også en ekspert på piper fra den osmanske perioden. Vi ankommer kontoret ivrige før å høre hennes utradisjonelle reise fra en punker i Esbjerg til en sterk stemme i samfunnet som tillater lysten til å styre livet hennes. Som skribent jobber hun ofte ved å skildre seg selv i møte med omverdenen. I en artikkel for Weekendavisen skriver hun om sex med mellomøstlige menn for å utforske sine egne fordommer. Det er noe mange vil se på som svært grenseoverskridende, men det viser hvor nysgjerrig Dudu er for å forstå verden.

Vi setter oss på et konferanserom. På veggen over Dudu henger det et bilde av en naken mann. Hennes unike væremåte rev alle i rommet med i fortellingen hennes. Hun forteller at hun tidligere samme morgen tenkte på hva faen hun skulle si til oss og besluttet seg med å fortelle oss at selv mennesker som lager kjempekule ting, er kjempeidioter. På lengre sikt vil personlige egenskaper betyr mer enn karrieren. Dudu påpeker også dette som en viktig del av oppdragelsen av hennes tolv år gamle datter.

P1010573Dudu forteller at hennes oppvekst på Esbjerg er sterkt preget av hennes tyrkiske bakgrunn der hun strev med å finne seg blant forventingene fra familien og samfunnet. Allerede i en ung alder innså hun at hun var annerledes, og at hun kun hadde seg selv. Hun kjempet mye med å finne ut hvem hun var og hvem hun kunne være. Det har vært en sterk drivkraft i livet hennes. Da hun begynte på gymnaset ble hun politisk aktiv på den ytterste venstrefløyen og fant tilhørighet punk-bevegelsen. Der traff hun mennesker med en felles misjon og et sted uten de alminnelige forventningene.

Da Dudu var til å ta eksamen, droppet hun ut og flyttet til København. Hun flyttet til en by der hun kunne løsrive seg fra forventningene og skape sitt eget liv. Samtidig ønsket hun bare å hygge seg. Fra hun var atten til hun var tjuetre gjorde hun ikke annet enn å feste og jobbe. Dudu hadde ikke et mål i livet, men hun ønsket å nyte prosessen.

For å kunne forstå mennesket, bestemte Dudu seg for å studere asologi og mesopotamias oldtidshistorie etter hun fikk avsluttet HF. Der fikk hun utforsket en akademisk side ved seg selv og studert de første skriftsspråk. Videre, ble hun fascinert over akreologi og hun spesiaiserte seg innenfor piper i osmaner perioden. Hun ble veldig opptatt av hvilken rolle røyking spiller i samfunnet. Da hun var til å skrive den avsluttende oppgaven, bestemte hun seg for å droppe ut. Hun følte at hun trengte ikke beviset på alt hun kan.

Samtidig som hun gikk på HF, oppdaget Dudu som tjuefire åring at hun var gravid. Dudu var ung, og ikke klar til å bli mor. Til tross for det slet hun med tanken om abort og bestemte seg derfor å utforske morsrollen. I dag har hun og datteren et godt forhold. Ofte publiserer hun morsomme ting datteren sier på instagram i en serie som kalles “Barnet og Jeg”. Det skal også utgis som en bok fra Gylendal.

Dudu1

Dudu utforsket skriving allerede før hun begynte å studere, da hun skrev for Røde Kors sin asylavdeling som åpnet dører for Gaffa, Politiken, Information og senere Weekendavisen. Dudus ønske for å forstå mennesker har vært en viktig del av skrivingen hennes. Hun påpeker at hun kun skriver når hun trives med det og synes det er morsomt. Siden 2011 har Dudu jobbet for Radio24syv og jobbet som alt fra assissten til produsent. I dag er hun redaktør for programmet Ghetto Fitness der vertene Kian og MJ trener med Danmarks ghetto-områder. På siden, driver hun  også en kjærlighetssorggruppe hver mandag.

Det var veldig interessant å møte Dudu og høre hennes syn på livet. Hun er en rå dame, som har utforsket mange sider ved seg selv uten å legge en plan. Det viktigste for henne er at hun trives i arbeidet sitt, at hun er et nysgjerrig tenkende menneske og er glad med seg selv.

Dudus gode råd: Det med karriere, det skal dere nok finne ut av.  Prøv å få deres verdier på plass i forhold til menneskene rundt deg.

Foto af Katrine Bech & tekst af Hannah Sofie Løvdal Ingvoldstad

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star