HEDDA RYSSTAD – FOTOGRAF

I en alder av 18 jobbet Hedda allerede som freelancer. MOB befinner seg nå hos tidligere elev Hedda Rysstad som gikk dokumentarlinjen på Johan Borups Højskole høsten 2017. Ut hoveddøren kommer 24 år gamle Hedda Rysstad smilende og hilser på oss mens vi beveger oss inn til Vice kontoret. Hennes smil smittes fort over på alle besøkende og vi blir tatt med opp trappen til 3.etg hvor arbeidsplassen befinner seg.

Før vi setter oss ned sammen med Hedda får vi en liten omvisning av arbeidsplassen hennes. I løpet av omvisningen får vi sett hvordan lokalene og rommene til Vice er satt sammen og vi får også sett deres lille balkong med utsikt til Rosenborg slottet.

HEDDA REDIGERAD04-3

Etter omvisningen blir vi fulgt ned til et grupperom lokale, hvor Hedda har stelt i stand til intervjuet. Da alle har slukket tørsten sin med vann og kaffe setter Hedda i gang med å fortelle om hvor det hele begynte. Allerede på videregående skole i Stavanger fikk Hedda en stor glede av å jobbe med fotografering. I mens hun gikk medier og kommunikasjon på VGs fikk hun en assistentjobb som reklamefotograf i Stavanger. Dette var en super bonus for henne ettersom hun lærte seg mye om bransjen og fikk kontakter. Hedda forteller så videre at hun tok to friår etter skolen hvor hun reiste mye og jobbet litt freelance. ”Man må skille mellom personlige prosjekt og jobb”, dette var noe hun understrekte da hun fortalte om hvordan hun gikk frem og tilbake om å hate og elske å fotografere når hun reiste.

Med hardt arbeid allerede fra videregående skole har Hedda klart å nå en av sine store drømmer. Jobbe på Vice som fotograf. Etter to fantastiske og lærerike år på fotofagskolen i Trondheim begynte hun på Johan Borups Højskole i 2017. Når man har vært så dreven om et yrke fra ung alder vil tvil alltid være en del av reisen. Det er en hard bransje understreker Hedda og forteller at hun hat tvilt mye underveis, men finner alltid veien tilbake til å elske det.

image

«Ingen svarte på mine mails», sa Hedda etterfulgt av en historie om viser til hvor hun er idag. En gang i uken møtte hun noen fra skolen på en Cafe, hvor elever jobbet med manus, søknader og Hedda som sendte ut mails til ulike arbeidsplasser. Plutselig en dag fikk hun mail fra redaktøren på Vice. Dette var hele tre måneder etter hun hadde søkt jobb hos dem, hun ble bedt om å begynne å jobbe allerede dagen etter.

Å begynne å jobbe for et så stort selskap som Vice er ikke bare en dans på roser. Hedda hadde stor prestasjonsangt ovenfor sine egne verk. Hun forteller at den idag er mye bedre enn hva den en gang var. Til å begynne med jobbet hun freelance på Vice, hadde et lite kontor og fikk noen oppdrag av dem. Etter hvert ble hun kastet ut i store oppdrag og visste at hun måtte prestere godt. Dette gjorde at hun til tider jobbet 12 timer om døgnet og ble helt utbrent. Hedda jobbet som regel alene på oppdragene om å ta bilder av aktivister, kokker, artister eller privat personer.

HEDDA REDIGERAD04-5

Etter Hedda hadde jobbet en liten stund på Vice skjønte hun fort at dette var et sted hun kunne se for seg selv jobbe i lang tid. Det var et sted en kunne forme sin egen arbeidsplass. Vanligvis blir praktikanter hos Vice arbeidende i 3-6 måneder, men i dag har Hedda jobbet der i snart et år. Hedda følte at det var endeløst med muligheter på Vice og i August dro Hedda til Vice kontoret i New York for å jobbe for avdelingen der.

I dag har Hedda sin egen praktikant på Vice og arbeider fortsatt som fotograf og freelance. En av de store grunnene til at Hedda stortrives på Vice er fordi rammen til selskapet handler om å fremme artikler i en annen vinkel. Vice velger å skrive det som er ekte, det er et media som ungdommen har troverdighet til og tror på.  MOB forlater møtelokalet med store smil om munnen og takket Hedda for besøket. Vi gleder oss til å følge med på Hedda og hvilke andre prosjekter hun byr seg ut på.

HEDDA REDIGERAD04-8

Les artiklene Hedda har vært med på å skrive og tatt bilder for her:  https://www.vice.com/da/search?q=hedda%20rystad

Godt råd?

Stol på seg selv og tro.

Ikke vær redd for å drømme stort, eller større enn man tror.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star