Maria Gerhardt : Forfatter & DJ

foto: Catharina Riis-Jensen

djuna-1

Maria Gerhardt, forfatter og 00’ernes trendsettende DJ Djuna Barnes, blev født i 1978 i Dragør, hvor hun voksede op i et kollektiv med sine forældre.

Igennem sin opvækst var Maria kendt blandt venner og familie som drenge-pigen, der hellere ville spille fodbold end at lege med dukker. Maria havde således også flere venner end veninder, og omkring 8.klasse stiftede hun bekendtskab med sin egen seksualitet.

”Det gik jo op for mig, at jeg ikke var en typisk pige i 8.klasse. Jeg interesserede mig for ’drenge-ting’ og kunne i øvrigt godt lide at se på piger”

Maria Gerhardts helt store passion er musikken, litteraturen og det politiske engagement. Maria Gerhardt pointerer også de betydningsfulde fremskridt, der er sket inden for teknologien fra hendes barn – og ungdom sammenlignet med det samfund, vi i dag befinder os i: ”Det var jo en helt anden måde, vi omgik hinanden på. Dengang havde man ikke interessesider på facebook og lignende, hvor man kunne møde andre mennesker, der f.eks. delte ens musiksmag. Vi havde jo ikke engang internet”, forklarer Maria i reference til hvordan hun dengang stiftede venskaber nede i pladeforretningen over et Nick Cave album.

Marias politiske interesse voksede og hun var igennem sin tid i gymnasiet politisk aktiv og deltog sammen med en af gymnasievennerne i mange demonstrationer. ”Vi tilhørte den yderste venstrefløj og havde stærke meninger til mange ting”, siger Maria om sit politiske engagement og fortsætter: ”Samtidigt med det var vi nødt til at se ’helt normale’ ud. Det gik ikke, at vi rendte rundt og iklædte os sort nitte-tøj og en masse eyeliner. Folk skulle kunne tage os seriøst”.

Da Maria flyttede hjemmefra fulgte interessen for politik med, og hun rykkede direkte ind i det venstreorienterede kollektiv BZ på Nørrebro. Her blev både musikken, politikken og seksualiteten dyrket, og Maria gjorde op med de fordomme, der var forbundet med homoseksualitet.

Maria Gerhardt blev i slutningen af 90’erne og starten af det nye årtusinde kendt som trendsættende DJ og lesbisk ikon under kunstnernavnet Djuna Barnes.
Idéen til navnet udsprang sig af Marias kærlighed til den amerikanske forfatter af samme navn.
Og med dette var der taget hul på et nyt kapitel i Maria Gerhardts alias Djuna Barnes’ liv, og der ventede hende årtier med fest, musik, alkohol og stoffer. ”Jeg levede et rigtigt hårdt liv. Jeg festede 6 ud af ugens 7 dage”, fortæller Maria om det pres, der også medfølger ved at være eftertragtet.
”Det var jo nogle vilde år. Jeg spillede alle de fede steder” smiler Maria: ” Jeg glemmer aldrig, da jeg blev tilbudt at spille på Vega. Det var jo det vildeste, da man første gang blev booket til at spille i primetime – og endda på det, der dengang var det hotteste sted i hele det Københavnske natteliv”. Jeg nåede også at have en lille fast klub på Vela i start nullerne, sammen med mine veninder Raven og Anika Lori. Suicide Sundays døbte vi den, og den kunne ligeså godt have heddet Suicide Sunday -and Monday. Men fuck det var sjovt!

Mættet af fester, lange nætter og den usunde livsstil, besluttede Maria sig i 2010 for at lægge en dæmper på tilværelsen som fuldtids klub-dronning og ville nu kun spille 2-3 gange om ugen og senest til kl 02.00. Maria Gerhardt var også skribent for Cover og Information i de år og beskæftigede sig med kultursektionen grundet hendes omfattende kendskab til nye kunstneriske udtryk og former.
I 2013 blev Maria Gerhardt ramt af brystkræft. En nyhed, som for de fleste sætter livet i perspektiv, og Maria Gerhardt var ingen undtagelse.

”Jeg havde levet mange år, hvor jeg slet ikke passede på mig selv og min krop. Jeg levede usundt, sov aldrig og befandt mig i et miljø bestående af voldsomme mængder alkohol og stoffer. Jeg er overbevist om, at det er det, der forårsagede sygdommen”

Det efterfølgende år var fyldt med hospitalsbesøg, kemobehandlinger, kvalme og tunge dage: ”Jeg havde ikke gjort mig noget begreb om, hvor dårligt man fik det, førend jeg befandt mig i det” forklarer Maria om behandlingsperioden.
Året efter udkom Marias første bog ”Der bor Hollywoodstjerner på vejen”, som er en fiktiv fortælling, men tager udgangspunkt i Marias liv. Om at være forelsket i den samme kvinde i 10 år, om at gå fra en tilværelse som trendsættende musik-dronning i det Københavnske natteliv til at få stillet diagnosen brystkræft og om at få en søn med den kvinde, man elsker.
Titlen udspringer sig af en periode af Marias’ sygdomsforløb, hvor hun boede hos sin norske kones svigerforældre ude i Hellerup. Det blev et tilflugtssted for Maria i den periode. Der kunne hun gå rundt på villavejene uden at blive genkendt, og børnene vidste ikke om man var en mand eller kvinde. Og så boede der Hollywoodstjerner på vejen.

”Det er fandeme vigtigt at passe på sig selv og huske at lytte til sin krop. Det er noget af, det vigtigste, jeg har lært”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star