Mette Holbæk – Producent i Non-Fiktion Peoples Press

Tekst: Anna Skovby Foto: Julie Møgelmose Video: Freya Mohr

”For mig handler det ikke om status, men om at være ekstremt livsliderlig. Jeg går i eksistentiel krise, hvis det, jeg laver, ikke giver mening. Jeg vil have det maksimale ud af livet.”

Mette Holbæk møder MOB-holdet som en ægte bosslady iført sort lædernederdel, sort skjorte og med sort pandehår kombineret med et par høje sorte støvler. Vi antager hurtigt, at Mette har styr på sit shit, og det skal vise sig at være en rigtig antagelse, da hun efter velkomsten folder sin karriere ud for os både retorisk overlegent og visuelt struktureret på et whiteboard.

Det viser sig hurtigt, at karrieren og Mette som person i modsætning til det sorte bosslady-tøj er noget mere farvestrålende. Mette har gjort os den tjeneste at tegne sin sprudlende karriere ind i kasser, spor, felter og firkanter med orange tusch på whiteboardet i mødelokalet på People´s Press, hvor Mette har dedikeret tre af sine arbejdsdage om ugen som producent af nonfiktion-udgivelser, mens hun fungerer som selvstændig strategisk konsulent ved siden af. På whiteboardet skitserer hun sin karrieremæssige livslinje, men efterhånden som Mette udfolder sin karriere, står det klart:

Mette kan ikke sættes i bås eller stemples med én bestemt jobtitel eller mærkat. Hendes vej gennem karrieren er hverken firkantet eller lige, men bevæger sig i et spektrum mellem hårdt arbejde og en kreativ, selvstændig og handlende tilgang til alt, hun beskæftiger sig med, samt ikke mindst en tro på egne evner, der har banet vejen til, at Mette kan kalde sig ”my own boss”. Mette konstaterer lynhurtigt, at hun ikke fungerer så godt med stilstand og har i den forbindelse næsten kørt i sjette gear og ræset gennem karrieren, siden sit første job på den lokale restaurant i barndomsbyen Vejle som femten-årig. Her blev grundstenen til hendes høje arbejdsmoral lagt, og hun lærte gennem noget så enkelt som velovervejet kundeservice om ‘forholdet mellem afsender og modtager’, som hun kalder det. Rollen som formidler mellem en udtryksfuld afsender og modtageren i den ande ende har været et gennemgående kendetegn for hele hendes karriere fra forlagsbranchen, magasinbranchen, som selvstændig og uddannelsesmæssigt.

Mette træder lidt tilfældigt ind i journalistfaget efter gymnasiet, da hun ikke har den fjerneste idé om, hvad hun skal gå i gang med, som mange af os unge i skrivende stund kan nikke genkendende til. Mette følger en venindes anbefaling og søger ind på Journalisthøjskolen og kommer ind i andet forsøg. På den anden side af uddannelsen søger Mette, rastløs og bange for at blive arbejdsløs, det første og bedste job, hun kan finde på bikini- og mandemagasinet M! Da hun først har startet jobbet i magasinhuset, ser Mette sammen med en kollega hurtigt et hul i markedet og stiller sig selv og sin direktør det ledende spørgsmål – hvor er månedsmagasinet til kvinderne, der ligesom M! taler til læserne i øjenhøjde og med humor? Og understreger til os, der lytter med: Hvis i tænker der mangler et medie til jer, så er det nok, fordi der mangler noget. Med denne opfordring i baghovedet er det inspirerende at høre Mette fortælle om magasinet Woman, der ser dagens lys i år 2000.

At være hjernen bag Woman er ikke nok tilfredstillelse for Mettes drivkraft og iværksætterhunger og efter nogle år siger hun op for at etablere forlaget Pretty Ink, hvortil Mette udtrykker følgende: Jeg kan ikke forestille mig noget værre end at blive i den samme branche hele tiden. For mig der handler det meget lidt om at stige i graderne.

Jeg vil meget hellere flytte mig horisontalt. Med en række erfaringer og succeshistorier i rygsækken – og efter salget af Pretty Ink til Gyldendal – ser Mette muligheden for at tage den ‘lidt med ro’, da hun på det private punkt også har fået en familie, der skal passes. Mette siger for en stund på gensyn til forlagsbranchen og starter som selvstændig konsulent og underviser indenfor markedsføring og forretningsudvikling, blandt andet 6 måneders forløbet ”Business Bootcamp” for kvindelige iværksættere. Business Bootcamp kører på skinner i 5 år, sideløbende med at Mette endnu engang reformerer sin forretning og som en af de første begynder at producere og tilbyde digital undervisning via onlinekurser.

Efter i løbet af 00’erne at have startet et magasin, et forlag og en kursusvirksomhed havde Mette sat sig selv i en så priviligeret situation, at hun ikke længere selv skal ud og opsøge nye udfordringer; de banker selv på. Således også den 250 år gamle mastodont, en form for Toppen af Poppen i forlagsbranchen, nemlig Gyldendal. Mettes job på Gyldendal indebærer mange af de samme facetter som chefredaktør-stillingen i magasinbranchen og rollen som kursus-udvikler. Nemlig som formidleren af indhold og budskaber mellem afsender og modtager, et fokus hun har haft siden sit første restaurantjob. Samtidig slår Mette fast, at En af fordelene ved at blive 46 år og med den erfaring er, at folk rent faktisk vil betale dig penge for at komme og være dig. Samtidig har Mette et voksende ønske om at forstå verden ud fra et andet udgangspunkt end det kreative og relationelle, hun førhen har arbejdet i. Derved takker hun ja til jobbet som marketingschef hos Gyldendal, hvis forlaget samtidig vil investere i, at hun tager en MBA på CBS. Igen kaster Mette sig selv for løverne og springer ud i at tage en MBA, passe sit fuldtidsjob som på det tidspunkt marketingdirektør og være enlig mor til to børn hveranden uge. Hun klarer, hvad der kan betegnes som to fuldtidsjobs på en gang med blod, sved og tårer, og beskriver det som ‘hårdere end Frømandskorpset’.

Efter fem år på Gyldendal siger Mette op for at gøre sin MBA færdig og starte som selvstændig igen. Til os siger hun, at ‘nu var det tid til at få lidt ro på igen’ … I dag står Mette i en position, hvor hun kan tilrettelægge sin egen hverdag, og selvom hun ikke ved, hvad hun skal betale husleje med til næste år, hvis kontrakten med forlaget ikke forlænges, skræmmer det hende ikke meget. Ja – det virker nærmest som en befrielse, for det betyder, at hun ikke står stille.

Efter at have været hele whiteboardet rundt, sidder vi tilbage helt forpustede over, hvor mange aspekter, en karriere kan rumme, og hvor mange projekter, et enkelt menneske kan have haft en finger med i. En energi, nysgerrighed og drive, vi kan tage med os videre. Mette kigger selv på tavlen og dvæler lidt, hvorefter hun fortæller, at hun ikke vil sælge os en heltehistorie. Men Mette fremstår for os som lidt af en Wonder Woman.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star