HENRIK VIBSKOV – DESIGNER

På Vesterbro er de i gang med å skape en ny bydel. Byggeplasser, byggemenn og gravemaskiner utfyller plassen rundt Henrik Vibskovs studio bak elefantene på Carlsberg, og når vi trer inn er ikke kontrasten for stor; Her skal ting skapes. Store arbeidsbord står plassert ved store vinduer som lyser opp lokalet fylt med klær, rekvisitter og fargerike glade mennesker. Lokalet har de blitt tilbudt for at de holder butikk åpent i helgene og dermed skaper liv i området;

Tekst: Angelika K. Jensen / Fotograf & Filmfotograf: Sif Szetu

«Jeg har ikke vært en som har gått ut og spurt folk om å få gjøre det her, det er alltid folk som har spurt meg,

På en måte har jeg vært dårlig til å networke, men på en annen side har jeg vært god til å være en folk legger merke til.»

Det er det ingen tvil om. Vibskov forteller om sitt utdanningsløp, hvor særlig én hendelse setter inntrykk. Etter anbefaling fra en tidligere høyskolelærer søker han seg inn på design skolen i København og kommer videre til opptaksprøvene.

Og her er det mange søkere, om man skal bli lagt merke til må man ta den ut.

På denne tiden hadde han blandt annet eksperimentert med flytende ting som lå vakuumpakket i plastikk. Dermed ble hans portefølje naturligvis presentert flytende rundt blandt agurkvann og agurker, hvor hans eget navn elegant fløt på toppen.

Og å skille seg ut, det gjorde han. To uker senere ringer de fra designskolen;

«Er du Henrik Vibskov?»

«YES, det er jeg»

«Vil du vennligst lynhurtig komme inn på kontoret?»

Det viste seg at en unik ide ikke passer seg til å stables i bunker. Et stort press av andre innsendte porteføljer hadde ført til at vakuumpakningen hadde eksplodert og agurkvann hadde nå rent utover hele kontoret, og nedover de andre sine mapper. Agurk overalt.

«De var dypt fornærmet» legger han til. Det ble et nei.

I hans eget kontor står det plassert et stort trommesett. Han viser oss ivrig videoer hvor han hver morgen under corona lockdown har spilt blandt annet ballader, fanfarer og andre rytmer. Hans aller første trommesett hadde han fått av sin bror og søster tilbake da han kun var ti år. På den tiden ga musikken han mer selvtillit, det var også en av de første gangene han hadde snust på kreativitet. Siden har han stadig vendt tilbake til musikken, og bruker det ofte i sitt arbeid.

Saint Martins (College of Arts and Design) er en av verdens ledende kunst- og designinstitusjoner. Vibskov kom til intervju der med gebrokken engelsk og noen tegninger. Han kom inn.

London var en by større enn København, og en by mye større enn Kjellerup. Følelsen av å drukne i mengden av en stor by og å ikke være godt kjent var påtrengende. Men etter noen år lagde han et prosjekt som fikk veldig god respons, likedan gjorde hans avgangsprosjekt;

Inspirert av hans farmors grisefarm og familiens historie med å selge landbruk kom en grisekolleksjon frem.

Denne kolleksjonen vakte oppsikt, den presenterte humor samt et religiøst og kulturelt perspektiv. Flere undergrunnmagasiner tok kontakt for å gjøre presse på Vibskov. Deretter fulgte aviser, morgen TV i England, og videre til hans første kunder fra Hong Kong og Japan.

I dag har Vibskov butikker i New York og København, han setter stadig opp sine show i Paris. Han trives godt med å lage alt fra kostymer for opera til balletter, og alltid med musikken i mente. I skrivende stund har han også en kunstutstilling på det danske museum Sophienholm hvor man kan se noen av hans mange installasjoner. Med sin unike stil og perspektiver sa han noe vi godt må ta med oss videre; «Der er en drivkraft i det å føle seg litt utenfor og vise at ting godt kan være på en annen måte.»

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star