LUCA BJØRNSTEN – KUNSTNER

Luca Bjørnsten møter oss med et smil ved Bricks Gallery, hvor han har sitt atelier. Galleriet som eies av Morten Hallborg-Møller, er fylt med diverse kunstverker i alle prisklasser. Bjørnsten viser oss veien innover bak gardinene til hans atelier som består av både ferdig og uferdige prosjekter. 

Tekst: Kitty Helgø / Fotograf: Andrea Marie Glad Hommel / Filmfotograf: Lea Vikstrom

Vi setter oss ned ved det lille kjøkkenet hvor alle kan se den coole og avslappede Bjørnsten. På veggen bak han henger maleriet hans «Untitled (FedEx international)» så fint. Inne i det intime kjøkkenrommet skal de neste par timer gi oss et innblikk i hvem Luca Bjørnsten er. 

Selv vokste Bjørnsten opp i det folkelige og kulturelle Christianshavn, med hans mor og irske stefar. Som barn fikk han blant annet leke på lekeplassen i fristaden Christiania. Der var det frilek for både voksne og barn, som noen ganger kunne være krevende. Dette var med på å forme hans fargerike oppvekst. Bjørnsten forteller videre at han likte å gå på skole, men det var kunst som var hans store lidenskap, og han var ivrig på et liv fylt med kreativitet. Tross at det var kunstner han ville bli, fullførte han gymnasiet som han også gikk på i Christianshavn. 

Som tiåring fikk Bjørnsten vite at den irske faren han alltid hadde forholdt seg til ikke var hans biologiske. Plutselig gikk han fra å være halvt irsk til halvt italiensk, men til gjengjeld hadde han nå en mye større familie å forholde seg til og integrere i kreativiteten. Både hans mor, og italienske far har nemlig også hatt en stor fasinasjon for billedkunst. 

Da han var ferdig på gymnasiet hadde han endelig mulighet til å oppfylle sin lidenskap. Som 19 åring startet han på VERA Daghøjskole hvor han gikk på «prosjektlinjen», dagens «billedkunst». Dette var en linje for folk som ville søke seg inn på KADK. Nå kunne han begynne å eksperimentere med kunsten for fullt. Han fikk både veiledning og atelierplass, ergo et rom han kunne utvikle seg selv i. 

I 2008 startet han på Kunsthøjskolen i Holbæk der han kunne fortsette å utvikle sin kreativitet. Han letter på et lite smil da han forteller om sitt opphold der. Han ser på det som en nokså merkelig tid, hvor han til tider følte seg malplassert. Likevel ser han på det som en fin tid der han fikk utviklet sin kreativitet. 

Hans nysgjerrighet førte han til kulturakademiet Gerrit Rietveld Academie hvor han tok sin bachelorutdannelse. De tre årene i Holland ga han en psykologisk utvikling. I begynnelsen var han opptatt av konkurranse, og hadde et ønske om å skape et stort navn for seg selv. Senere forsto han at dette ikke var noe viktig fokusere på. Det var først og fremst billedkunst han søkte seg inn på akademiet med, men underveis vokste nysgjerrigheten for å klippe filmer frem. Interessen ble så stor at bacheloroppgaven hans ble en animasjonsfilm.  

Han konkluderer med at høyskoleoppholdene og bachelorutdanningen i Holland har gitt han et stort nettverk. Som han selv sier: «I denne verden kommer vi kunstnere på kryss og tvers av hverandre hele livet, og det er dette som vil bli kollegaene dine»

Bjørnsten har alltid vært rastløs og hatt et ønske om å prøve nye ting. Han har vekslet mellom å være fotograf, filmklipper, billedkunster og mer som en tradisjonell maler. Han forteller at han har likt det å drive med forskjellige ting, men at det også kan være forvirrende. 

Opp i gjennom årene har han vært med på å produsere reklamefilmer, musikkvideoer og motefilmer, både gjennom den kunstneriske delen, men også det tekniske. Bjørnsten har nemlig også hatt en stor interesse for hvordan de verktøyene fungerer sammen. Å klippe film er i utgangspunktet noe man gjør alene, men det er allikevel svært sosialt i forhold til å male som er mer et lukket univers.  

De tre siste årene har han forsøkt å male så mye som mulig, og har vektlagt det høyest. Ved siden av klipper han av og til filmer. En klippefilm kan nemlig gi han inntekt til å kunne male i et halvt år. «Det å gjøre noe på sidelinjen er det som gjør at man kan fortsette på det man vil drive med.» 

Bjørnsten tar oss videre med inn i atelieret. Verkene hans fanger øyeblikkelig oppmerksomheten vår. Kunstnerverkene han har laget består av forskjellige materialer som bobleplast, voks, olje og akrylmaling. Bjørnsten ønsker å dokumentere det moderne menneskeskapte landskap. Det er forholdet mellom produkter, mennesker og natur som fascinerer han. Nøkkelen hans er å hele tiden prøve å ha universet åpent nok til at det er spennende, men samtidig konkret nok til at det er en sammenheng mellom det hele. 

Som tidligere nevnt har Bjørnsten ofte vært forvirret, og vært usikker på hvilken retning han er på vei. Derfor vil han til slutt gi andre unge kunstnere et råd om å ikke være så ensrettet i sin karriere. Han mener det er viktig å ikke grave seg for mye ned i en definisjon av hvordan ens kunstneriske identitet ser ut, men hele tiden være åpen for å utvikle den og godta at den kan ta andre retninger. Selv sier Bjørnsten til seg selv: «Fuck det, nå lager jeg bare akkurat det jeg har lyst til, hvis det ikke ser fett ut for meg vil det heller ikke se fett ut for andre”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star