Mads Mørch – Iværksætter

Tekst: Vilma Sandnes Johansson // Foto: Sarah Mina-Fergo // Redigeret af: Caroline J. Blinkenberg // Illustration: Nanna Anker

I maj 2021 åbnede tidligere Johan Borups elev, norske Mads Mørch, med sin kollega Andreas Christiansen Nørrebro-vinbaren Vivant, som byder på biodynamisk vin og naturvin i billedskønne, men også hjemlige omgivelser. My Own Boss besøger Mads Mørch i vinbaren på Elmegade for at få indblik i, hvilke valg og tilfældigheder, der har ført ham til en tilværelse som iværksætter og medejer af den chikke vinbar i København.

Mørch går straks i gang med at lave kaffe til os alle, da vi ankommer til vinbaren. Imens sætter vi os ved bordene, som alle er forskellige – nogle af marmor, andre af træ – og blender ind mellem friske blomster, stearinlys og farverige vinflasker, der pryder lokalet.

Da kaffen er klar, sætter han sig og fortæller, at alle vin, man kan få serveret på vinbaren, er økologiske og de fleste biodynamiske. Han fortæller også, at baren samarbejder med mange andre små forretninger, og at de køber deres vin fra flere forskellige københavnske leverandører. Og så fortæller han, at der er sket et skift i vinindustrien, fordi en ny generation er ved at overtage. En generation, som er mere woke og forstår, hvor vigtigt det er at producere økologisk.

Fra Johan Borups til bryllupsplanlægger

Mørch får os alle til at grine, da han fortæller, hvordan han til festerne på Johan Borups Højskole plejede at gå ned i den nærmeste vinhandel og købe sin egen vin, fordi han syntes, at den på skolen var for dårlig. På det tidspunkt havde Mads Mørch måske ikke regnet med i fremtiden at komme til at arbejde med vin, til gengæld havde drømmen om en dag at blive selvstændig allerede dengang eksisteret i ham længe.

I en forstad lidt uden for Oslo voksede Mads nemlig op i en familie af mange selvstændige. ”Jeg har altid tænkt, at jeg skulle have mit eget,” siger han og tilføjer, at han også længe havde drømt om at bo i en større by end Oslo. Efter han var blevet student, besluttede han sig for at flytte til København og starte på Johan Borups Højskole.

Det var i 2012/2013,” fortæller han. ”Og der er sket rigtig mange ting siden dengang.” På højskolen lavede han en del musik og design, men måske vigtigst af alt fik han en masse venner og et godt netværk.

Efter året på Johan Borups, blev Mørch ansat som opvasker i højskolens køkken, men hurtigt steg han i graderne og begyndte at lave mad. Herigennem mødte han ejeren af den Københavnske restaurant Kalaset, hvor han fik job.

Det er her min passion for restaurationsbranchen starter,” fortæller han. I denne periode søgte han også ind på mediehøjskolen to gange og startede på entreprenørskab og design på KEA, som han dog droppede ud af. ”Det var ikke helt mig,” siger han. Men efter at have droppet ud, blev Mørch tilbudt et job som bryllupsplanlægger i Oslo. Et job, hvor han sammen med sin mor kunne planlægge bryllupper. Han sagde ja til jobbet og flyttede tilbage til Oslo.

Det var spændende i den tid vi havde det. Med bryllupper får man jo lov til at afvikle store events, som der bliver lagt mange penge i, og der er skyhøje forventninger til en.” Men det var ikke den nemmeste branche at overleve i, og der var ikke lige så mange penge at hente i det, som Mørch og hans mor måske havde regnet med. Til gengæld havde han fået en hel masse kontakter i eventbranchen og fik derfor tilbudt et job som daglig leder på et eventlokale i Oslo. Og det var her, at det med vin blev en del af hans liv: gennem jobbet blev han nemlig inviteret til adskillige vinsmagninger.

”Her opdagede jeg vin, som siden er blevet min største passion i livet.”

Efter nogle år i Oslo, havde Mørch altså fundet sin passion. Men der manglede alligevel et eller andet. Han vidste dog ikke hvad. Det eneste, han vidste, var, at han altid havde det lidt bedre, når han var i København for at besøge sine venner. Inden længe tog han beslutningen: København kaldte, og Mørch måtte lytte.

Det er en af de bedste beslutninger, jeg nogensinde har taget.”

Tilbage til København

Da Mads Mørch flyttede tilbage til København, var det med en mission om at lære så meget som muligt om vin. Og det viste sig endda at være mere spændende, interessant og tværfagligt, end han havde forventet. Mørch fik job hos Husted Vin, og inden længe startede han på den 1-årige uddannelse på Dansk Sommelier Uddannelse i indre København. I 2019 var han færdiguddannet og fik job som hovedsommelier på det femstjernede Hotel Nobis ved Glyptoteket, hvor han fik mulighed for at designe sit eget vinkort.

Men i marts 2020 blev han i forbindelse med den første coronanedlukning fyret. ”Jeg forstod for første gang, hvor sårbar man er i sådan en situation. Jeg var på bar bund, og det satte rigtig mange tanker i gang om, hvad jeg skulle.”

Efter at have været forbi mange overvejelser omkring sit liv og sit arbejde, fandt Mørch ud af, at det var på tide at udleve den gamle drøm om at starte noget op og være selvstændig.

”Det var en kæmpe risiko, men det føltes rigtigt på mange måder. Jeg var også træt af at arbejde for rige mænd, der gav dårlig løn og selv boede i millionvillaer på Frederiksberg. Så ville jeg hellere have dårlig løn og arbejde for mig selv.”

Vivant

Hans businesspartner, Andreas Christiansen, fik han kontakt med på Facebook. ”Andreas skrev ud, at han gerne ville starte en vinbar, men at han manglede nogle at gøre det med. Og jeg stod jo i samme situation.” Mørch tog kontakt, og de aftalte at mødes. Deres ideer var ikke så langt fra hinanden, så de fandt en mellemvej, hvor de begge var tilfredse. ”Det var den nemme del,” griner Mørch. ”Herefter starter processen jo.

For at starte et sted op, havde Mads og Anders brug for en høj startkapital. Heldigvis kunne de finde flere venner og familiemedlemmer, som var villige til at investere.

”Jeg ville gerne have, at vi kunne gøre det uden at kontakte nogen større bedrift eller nogle store pengemænd. Jeg skal ikke lyve: jeg er meget privilegeret på den måde, at jeg havde nogle venner og familie, der gerne vil investere.”

Herefter skulle Mørch og Christiansen lave en businessplan.

“En businessplan er en kort og konkret pitch på, hvad du gerne vil lave, og hvordan du skal få det til at fungere, og hvad du skal bruge for at få det til at fungere – og hvordan man kan få overskud i forretningen.”

Da planen var på plads, fandt de lokalet på Elmegade, Nørrebro, og efter et par måneder med hårdt arbejde og hjælp fra venner med at lave logo, indretning og speciallavede gardiner, stod baren klar.

”Jeg havde tre venner fra KADK, som gerne ville stå for indretningen af stedet, og det var en kæmpe hjælp. De er alle sammen selv nystartede i sine egne virksomheder, så de ser det jo også som en chance for at vise, hvad de kan. Samtlige af dem har fået jobs, efter de har lavet det her. Det er jo så fedt!”

Fremtid

Det er gået rigtig godt for Mads Mørch, Andreas Christiansen og deres vinbar Vivant, siden de åbnede i maj. Men hvordan ser fremtiden ud?

”Vi vil gerne blive større. Åbne flere steder, men stadig sørge for at holde det nede på jorden. Det må ikke blive en maskine; vi skal beholde charmen. En lille drøm er at starte en restaurant næste gang – men det er meget, meget omfattende.”

Hvad det bliver til næste gang, må tiden vise. Indtil da kan man gøre sig selv den tjeneste at besøge vinbaren Vivant på Elmegade 4.

Mads’ gode råd til opstart og iværksætteri

  • Hvis du ikke kan lide det, du laver nu, så kan du heller ikke lide det om et år.
  • Vær medlem af en a-kasse!
  • Se jeres egne begrænsninger –læg hellere jeres tid i det, I kan, og outsource det I ikke kan.
  • Hold jer væk fra de store banker.
  • Brug netværk og folk I har lært at kende gennem årene.
  • En god begynderflaske (naturvin): Brand Bros Wilder Satz – som naturligvis kan fås på Vivant.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star